CZ  SK  ENG
Diskuse
>> zobrazit celou diskusi
dotaz_ Lubo
Dobrý den! nějaký čas docházím ke stomatologovi ...

odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, jistě je řada praktických stomatologů, kteří jsou schopni parodontitidu ...
PARODONTÓZA - informace pro pacienty
PARODONTITIDA - informace pro lékaře
Zubní kaz a další onemocnění zubů

Diskuse











Vloženo: 29.02.2016, 10:41:20 | dotaz_ Mgdalena | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
od prvního těhotenství se mi bohužel objevila paradontoza. Chodím pravidelné na ústní hygienu, používám pravidelné mezizubní kartáčky i ustí vodu. Bohužel mi ale stále krvácejí dásné. Moje dentální hygienistka mi doporučila Bio plus chytrou houbu. Máte prosím nějakou zkušenost? Děkuji
Dobrý den,
buhužel s tímto preparátem zkušenosti nemáme. Doporučujeme obrátit se na specializovaného parodontologa.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.10.2015, 04:50:37 | dotaz_ Tinna | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den pane doktore, je mi 24 let. Asi před rokem, mi moje zubní lékařka zjistila zánět dásní. Dásně byly zarudlé a zduřelé, nikde ale neustupovaly. Poslala mě za její kolegyní parodontoložkou. Ta provedla rentgen, očistila zubní kámen, a ukázala mi, jak správně čistit zuby (včetně mezizubních kartáčků a ústní vody). Od té doby jsem docházela čištění zhruba každé 2 měsíce, postupně se tyto intervaly natahovaly. Teď mám přijít na další čistění až za 4 měsíce, kde uděláme i další rentgen. Paní doktorka mluvila o tom, že jsme zachytily vše včas, neřekla mi,ale přesně o co jde, jestli je to jen zánět nebo už parodontóza a já se jí ze strachu, že mi řekne to druhé raději ani nezeptala. Příště už se jí na vše podrobně zeptám, teď bych se ale chtěla zeptat Vás, jestli mohu u parodontózy úplně uzdravit svůj chrup. Vím, že pokud už mám úbytek zubu, tak mi to už nic nenavrátili, ale zajímalo by mne, jestli jde tento ústup úplně zastavit, tak aby zuby zůstaly vzhledově stejné až do pozdního věku. Parodontóza je pro mne veliký strašák, čistím si zuby (pokud to jde) 3krát denně, každý den používám mezizubní kartáčky i ústní vodu, třikrát týdně přidávám i masáž dásní hebra roztokem. Mám šanci své zuby zachránit? Je mi 24 a nedovedu si představit, že bych ve 40 měla zubní protézu. Moc děkuji za Vaši odpověď T
Dobrý den,
obecně lze při dobré spolupráci pacienta a parodontologa postup parodontidy zastavit. Samozřejmě je každý případ specifický a existuje řada faktorů, které průběh onemocnění ovlivňují (genetika, kouření, ústní hygiena apod.). Z toho, co píšete, se dá usuzovat, že profesionální i osobní ústní hygiena je na dobré úrovni a jste pod pravidelným dohledem parodontologa, což je základ pro to, abytse si vlastní chrup udržela co nejdéle. K Vašemu aktuálnímu stavu a prognóze Vám nicméně opravdu nejvíce řekne Váš parodontolog. Odložte obavy a vyptejte se na vše co Vás trápí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.05.2015, 08:32:07 | dotaz_ Míša | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den. Jsem těhotná a muj zubař mi řekl že mam zánět dásní ale že s tím nic nemůže udělat. Do toho mi rostou osmičky. Nemůžu jíst jak to bolí. Je to opravdu šílený. Nemůžete mi nějak poradit? Jak se toho co nejdříve zbavit. Je to dost bolestivý. Děkuji
Dobrý den,
dásně obecně v těhoteství poměrně hodně trpí. V závislosti na míře zánětu by bylo možná potřebn navštívit přímo parodontologa. Minimálně s těmi osmičkami by měl poradit i praktický zubní lékař.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.05.2015, 12:02:12 | dotaz_ Marcela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, u jednoho předního zubů se mi úrazem strhl asi 5 mm kus dásně, už je to několik měsíců a stále nedošlo ke zlepšení. Nyní jsem zjistila stejný úbytek dásně také u spodního premolaru, vždy z přední strany. Místo je citlivé, žádné krvácení dásní při čištění jsem však nezaznamenala. Dost mě to vyděsilo, nejspíš bych měla opravdu vyhledat paradontologa. Myslíte, že se jedná o závažný problém, když neregistruji krvácení? Případně, lze tento stav dásní zvrátit bez operace? Děkuji.
Dobrý den,
bohužel nejsme k zodpovězení Vašeho dotazu komptetetní - zaměřujeme se na diagnostiku parodontálních bakterií. Ve Vašem případě se pravděpodobně bude jednat o jiný problém. Doporučili bychom navštívit svého zubního lékaře případně specializovaného parodontologa.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.04.2015, 01:13:31 | dotaz_ Pavlína | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,prosím o radu.Mám nahradní 4zuby na můstku a levá strana nesedí úplně na dásni,mám jít k zubařce asi na opravu a nebo dásně dorostou k náhradě.Dnes to mám první den a dáseň jsem měla docela rozvrtanou-dorodse?,děkuji přeji hezký zbytek dne
Dobrý den,
omlouváme se. Váš dotaz je bohužel mimo naši odbornost - testování parodontálních patogenů. Doporučujeme se s dotazem obrátit přímo na svého stomatologa/parodontologa.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.01.2015, 05:33:47 | dotaz_ Lubo | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den! nějaký čas docházím ke stomatologovi v běžných intervalech 1 rok, tam také řešíme výskyt parodontózy dnes již ve stádiu značných chobotů. v důsledku úbytku kosti mezi 7 a 8, podle rtg.mi je doporučeno vytrhnutí 8ček, celkem 3 ks jinak zdravých.jelikož můj stomatolog není specialista parodontolog mám obavy aby tento krok byl správný, z důvodu uvolnění ostatních zubů, a následného uvolnění dalších zubů!??děkuji za odpověď
Dobrý den,
jistě je řada praktických stomatologů, kteří jsou schopni parodontitidu efektivně léčit. Nicméně pokud mohu soudit ze zkušeností lékařů, kteří s námi spolupracují, tak bych doporučil přeci jen raději navštívit parodontologa specialistu. Mají významně více pacientů s touto diagnózou, sledují nejnovější trendy v této oblasti.

S pozdravem

Václav Hönig

Vloženo: 29.01.2015, 03:30:15 | dotaz_ anna | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, rada bych se zeptala, na ustni hygienu chodim nepravidelne, naposledy jsem byla asi pred rokem, mezizubni kartacky pouzivam denne. Dnes mi pri preventivni prohlidce moje zubarka odhalila paradontalni chobot u sedmicky dole. Zitra pujdu na rentgen, aby se zjistilo, jak vypada zub pod nim, ale je mozne zbavit se toho pouze intenzivnejsi hygienou? Nebo uz je nutny vetsi zakrok? Dekuji!
Dobrý den,
forem terapie parodontitidy je celá řada. Od zintenzivnění a zkvalitnějí ústní hygieny (bez toho se dlouhodbě úspěšné zvládnutí parodontitidy neobejde), přes antibiotickou léčbu až po chirurgické zákroky. Volba terapie je plně v kompetenci Vaší lékařky, která také bude mít nejpřesnější informace o stavu dásně, kosti a vývoji onemocnění.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 25.01.2015, 06:20:51 | dotaz_ Jan | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den. Již dva mesice mi krváceji při čištění zubů dásně a dnes jsem si vsimnul že mám u pár zubů začínající odhalování krčku. Bohužel jsem v Austrálii kde je stomatologická péče nesmírně drahá a nemůžu si ji dovolit. Domů přijedu cca za 4 měsíce. Jak moc se může vše změnit? Dorůstají dásně po úspěšné léčbě. Mockrát děkuji
Dobrý den,
bohužel u některých forem parodontitidy může být průběh opravdu velmi rychlý. Pokud je to alespoň trochu možné, doporučili bychom alespoň základní vyšetření a ošetření, používání past a ústních vod redukujících zánět dásně. K regeneraci dásní po úspěšném zvládnutí zánětu sice dochází, ovšem pokud dojde již ke ztrátě zubů (v důsledku ústupu kosti a attachmentu), jsou tyto změny již nevratné.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.01.2015, 03:24:04 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li po nasazení antibiotik dochází k vymýcení bakterií v nějakém dlouhodobém horizontu či je pravděpodobné, že během života bude třeba podstupovat atb léčbu opakovaně. Odhalují se mi krčky, poměrně rychle, ovšem pravidelné návštěvy dentální hygieny dodržuji, prý mám čištění perfektní a opravdu to vypadá na agresivní bakterie. Následky - to v jakém stavu je odhalení krčků prý vůbec neodpovídají úrovni mé ústní hygieny, která je prý pro většinu lidí naprosto dostačují. Zvažuji tedy testování. Je možné se při dodržení hygieny opravdu a nasazení atb opravdu \\\\\\\"vyléčit\\\\\\\", tedy zbavit se těchto bakterií nadobro?
Dobrý den,
v krátkodobém horizontu je samozřejmě efekt správně zvolených a dávkovaných antibiotik na parodontální bakterie výrazný. Ve většině případů vede vymýcení bakterií, ke zmírnění projevů zánětu a alespoň částečné regeneraci dásně. Tím dochází i k úbytku míst vhodných pro usazení parodontálních bakterií a tedy k celkovému vylepšení stavu. Míra efektu a doba jeho trvání je dáno zejména mírou spolupráce pacienta (úroveň osobní i profesionální ústní hygieny, ochota zbavit se kouření apod.). Ve Vašem případě je tedy pravděpodobnost dlouhodobého zlepšení stavu parodontu po antibiotické léčbě vysoká.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.01.2015, 08:21:50 | dotaz_ Michaela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, mám odhalené krčky zubů a mírnou krvácivost dásní (při kontrole to bylo 0, většinou 1 a někdy i 2). Paní zubařka mi nejdříve řekla, že je to gingivitida a její kolegyně o měsíc později, že je to první stádium paradentózy, ale že nemám ústup kosti a nic se mi nekýve. Je to to samé? Všude píší, že odhalené krčky jsou až v dalších stádiích. Jde to mírné stádium vyléčit? Paní doktorka říkala, že proces paradentózy trvá třeba až 20 let. Pokud budu zuby čistit tak, jak mě naučila a docházet na zubní hygienu, můžu si zuby udržet i déle než 20 let? Třeba aspoň do 50? Je mi 23 let a představa, že ve 40 budu mít zubní protézu, je pro mě nesnesitelná. Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
parodontitida začíná právě zánětem dásní - gingivitidou. Gingivitida tedy může být zároveň počátečním stádiem parodontidity. Jak se zánět šíří v dásni a z dásně, dochází postupně k ústupu dásně, ústupu kosti a následně k uvolňování zubů. To, zda se zánět dásně vyvine do parodontitidy ovlivňuje celá řada faktorů (genetika, imunita, ústní hygiena, kouření, další onemocnění). Čím je stadium parodontitidy méně rozvinuté, tím lépe je možné její negativní projevy omezit na minimum. Základním předpokladem je dokonalá osobní o profesionální zubní hygiena. Kromě mechanického ošetření může lékař případně sáhnout i k antibiotické léčbě (typicky v případech těžších parodontitid) a/nebo chirurgickému zákroku. Kromě Vámi zmiňovaných vyšetření krvácivosti, vyšetření hloubky parodontálních chobotů apod. je možné i analyzovat mikrobiální osídlení parodontálních chobotů např. pomocí analýzy VariOr Dento (bližší informace zde: http://www.gentrend.cz/varior-dento-dna-diagnostika-parodontitid-a-periimplantitid). Na základě složení mikrobiální flóry zvolí lékař vhodnou formu terapie k omezení růstu bakterií způsobujících zánět. Po jejím skončení může zkontrolovat i efekt této terapie na bakterie. I daleko více rozvinuté stavy onemocnění parodontu lze zasanovat a zabezpečit pacientovi jeho vlastní chrup do pozdního věku. Vy máte výhodu, že bylo onemocnění odhaleno včas.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.01.2015, 12:45:21 | dotaz_ Vlasta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý deň, mám problémy s ďasnami, najskôr to bolo krvácanie, napuchnutie, ale potom sa to používaním rôznych prípravkov s protizápalovýmmi účinkami trocha zlepšilo, ale napriek tomu dochádza k úbytku ďasna. Moja zubárka ma poslala k paradontologovi.Chcela by som sa opýtať, či je vhodné (potrebné) pri prvej návšteve urobiť tie testy na baktérie (lekárka spolupracuje na testoch aj s vami - Košice) a či je vhodné absolvovať dentálnu hygienu ešte pred návštevou lekárky (na hygienu som objednaná pre nedostatok termínov na utorok a vyšetrenie hneď vo štvrtok). Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den,
určitě je dobře, že jste se s těmito obtížemi doatla do péče specialisty parodontologa. Co se týká provedení testu, tak bych rozhodnutí nechal na lékařce, zvláště pokud má s testy již zkušenost. Každý pacient má určitá specifika a Vaše parodontoložka o nich bude mít nejlepší přehled.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.12.2014, 08:36:47 | dotaz_ weiss lukáš | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý večer , chtěl jsem se zeptat , byl jsem dnes u paní zubařky a dělala mi docela dost velký kaz na 6 .Po ukončení je zub poněkud menší než byl. Říkala že miho zmešila ale už jsem nestihl proč ,myslíte že ho zmenšila protože kaz byl velký. Vypadá to poněkud divně mít všechny zuby velké a jeden znich mít prcka mezi nima. Mám z toho blbý pocit jestli to nešlo udělat jinak a velikost zachránit. Děkuji za odpověd
Dobrý den,
bohužel na tuto otázku nejsme kompetetní odpovědět. Specializujeme se na problematiku diagnostiky bakteriálních původců onemocnění dutiny ústní. Doporučil bych záležitost zkonzultovat přímo s Vaší zubní lékařkou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.09.2014, 12:28:35 | dotaz_ Alice Staňková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, moje zubní lékařka mi doporučila test na určení bakterií. A žádá ode mne zaplatit 2290,- Kč. Je to cena testů nebo čeho?
Děkuji.
Staňková
Dobrý den,
na trhu je dostupných několik různých testů přibližně ve stejné cenové relaci jako uvádíte. Testy většinou prokazují přítomnost bakterií na úrovni jejich DNA, navíc se jedná o stanovení více bakterií v jednom testu, proto jsou tyto testy poměrně nákladné.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.08.2014, 08:21:48 | dotaz_ Lucie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
mám paradontozu v tom horším stadiu a v současné době docházím pravidelně na zubní hygienu, čištění zubů mi nyní zabere cca hodinu. Jen se chci zeptat, jak mohu zjistit, zda nemám poškozené vnitřní orgány, četla jsem, že paradontóza působí na celé tělo.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
o vlivu parodontitidy na dlaší onemocnění případně zýnosu bakterií z parodontálních chobotů do jiných částí těla jsou zatím spíše jen nepřímé důkazy (například stejných druhů bakterií, které způsobují parodontitidu, v srdci při jeho zánětech apod.). Neznamená to, že pokud máte parodontozu, jsou jí automaticky poškozovány další orgány, nicméně jistě je dobré se pokusit parodontitidu co nejvíce omezit. Doporučujeme obrátit se na specializovaného parodontologa.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.08.2014, 08:04:54 | dotaz_ ingrid | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, je mi 22 let .Uz 1 rok se mi zvedaji dasne, rikala, jsem o tom sve zubarce, ktera mi rekla, ze si mam koupit mekky kartacek. Po pul roce jsem ji rekla, ze se mi to zhorsuje, ze na nekterych zubech mam odkryte krcky, rekla, ze mam paradentozu a ze se to neda lecit jen mi muze krcky zakryt. Chtela bych se zeptat, jestli ma zubarka pravdu. Dekuju
Dobrý den,
parodontitidu léčit rozhodně lze. Ne ve všech případech je možné problém odstranit zcela, ale ve většině případů lze odsáhnout alespoň velmi ýrazného zlepšení. Doporučujeme se obrátit na specializovaného parodontologa a to co nejdříve, aby se problém podchytil v počátku.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.07.2014, 11:30:03 | dotaz_ Hana Mádlíková | odpověď_
Dobrý den,
prosím o dopověď, zda po odstranění všech zubů v ústní dutině se dále projevují příznaky paradentózy.
Děkuji
Dobrý den,
zánět by po extrakci zubů měl postupně vymizet spolu s hojením dásně. Nicméně parodontální patogeny se vyskytují i v bezzubé ústní dutině, i když v menším množství. Pro případnou zdar případné implantace je velmi důležité foléčit původní zánět parodontu, jinak hrozí ztráta implantátu.

S pozdravem


Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2014, 07:28:08 | dotaz_ Jarek | odpověď_ Václav Hönig
Pokud je zubař takové hovado ke kteremu chodím já tak mám smulu...Navrhoval jsem mu váš test ale prej to nemá učinek....podle něj je to vyhození peněz...ubytek kosti mi prej ATB nezachrání....Proto jsem vás prosil o kontakt na zubaře kterej s váma spolupracuje a ke kterému bych přešel....musí to být ale Olomouc.
Úbytek kosti je způsoben zánětem, který se šíří postupně z dásně. Zánět způsobuje ústup dásně, ničí uchycení zubu v dásni a posléze způsobuje i ústup kosti. Primární příčinou tohoto zánětu jsou bakteriální infekce – na ni reaguje imunitní systém zánětem. (Tyto bakterie jsme pomocí našeho testu schopni detekovat a kvantifikovat). Antibiotika tedy opravdu kost nevrátí, ale pomohou omezit nebo zcela zlikvidovat bakterie, které jsou příčinou zánětu. Jak bude zánět ustupovat, tak bude postupně docházet k regeneraci dásně. Antibiotická terapie je jen jednou z možností léčby parodontitidy a není samospásná (v některých případech ani nutná) – bez dlouhodobé pečlivé a časté profesionální i osobní dentální hygieny nelze očekávat dlouhodobý pozitivní výsledek. Doporučujeme se s problematikou parodontitidy obrátit na specialistu – parodontologa.

Co se našeho testu týká, tak ten lékaři řekne, jaké je aktuální osídlení parodontálních chobotů bakteriemi. Lékař na základě výsledku vyhodnotí, jak postupovat v terapii, zda a jaká antibiotika nasadit apod. Zároveň tento výsledek přináší informaci o výchozím stavu – test je možné opakovat po ukončení terapie, aby se lékař ujistil o její účinnosti.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.05.2014, 11:54:03 | dotaz_ Jarek | odpověď_ Václav Hönig
Mužete mi doporučit výborného paradentologa kterej s váma spolupracuje a je z Olomouce?

Děkuji
Dobrý den,
obecně bychom spíše doporučili domluvit si odběr vzorku u Vašeho stávajícího praktického zubního lékaře nebo parodontologa. Odběrové sady, včetně podrobného návodu k odběru zasíláme na vyžádání lékaře do ordinace zdarma.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.03.2014, 09:00:47 | dotaz_ Vlasta | odpověď_ Václav Hönig
Lze spontánně osifikovat dentální alveolus neinvazivní cestou? Víme o GTR, augmentaci, nanotechnologiích, jsem však přesvědčen o tom, že regenerační potenciál lidského organismu je obrovský, žel při stupni poznání současné medicíny neznáme přirozenou cestu regenerace parodontu. Děkuji za úvahu.
Dobrý den,
specializujeme se na laboratorní vyšetření týkající se příčin parodontitidy. Nicméně z výsledků našich spolupracujících lékařů vyplývá, že při úspěšném řešení zánětu dochází minimálně k regeneraci okolních měkkých tkání, snížení hloubky chobotů, obnovení dásně. K regeneraci kosti zřejmě dochází také i spontánně, ale ve velmi omezené míře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.02.2014, 07:11:53 | dotaz_ Dagmar | odpověď_
Dobrý den, chci se zeptat, zda-li test vyhodnocuje vaše laboratoř a také, podle čeho se určuje, jak často a v jakém množství se antib. berou, brala jsem je už dvakrát a pokaždé v jiném intervalu. Jednou po 12ti hodinách a podruhé po 8 hodinách. Pokud o zuby pečuji až přehneně a stále mám velké množství bakt., odstraněný i poddásňový kámen, tak je asi snaha zbytečná. Dají se tyto bakterie nějakým způsobem zjistit i z krve? Také mne zajímá rozdíl mezi vaším testem a jiným DNA testem. Také by mne zajímalo, jestli má i strava nějaký vliv na množení bakterií a jestli není třeba nějaká přírodní látka, která by si s nimi uměla alespoň částečně poradit? Co mořské řasy? A prosím, s kým z Karlovarského kraje spolupracujete? Děkuji Musilová
Vážená paní Musilová,
test probíhá tak, že Váš zubní lékař (ideálně přímo parodontolog) objedná (zdarma) odběrovou sadu, kterou Vám odebere vzorek a a zašle jej zpět k nám do palbortaoře, kde je provedena analýza. Výsledky (přítomnost a relativní množství detekovaných bakterií) jsou odeslány zpět lékaři, který následně zvolí terapii.

Volba terapie, včetně volby typu antibiotik a dávkování je plně v kompetenci lékaře. Zpráva obsahuje informace o druzích přítomných bakterií, podle čehož je lékař schopen nasadit léčbu účinnou právě proti cílovým bakteriím.

O účinnosti alternativních metod léčby parodontitidy bohužel nemáme informace. Tradiční léčba spočívá právě v dokonalé profesionální o osobní dentální hygieně a případném podání antibiotik.

Testy pro průkaz parodontálních bakterií jsou založeny v podstatě na stejném principu. Co nabízí náš test navíc oproti konkurenci je použití 2 sond pro každý z detekovaných patogenů, tedy vyšší citlivost a jistota výsledků a detekce genu kódujícího nejčastější rezistenci k betalaktamovým antibiotikům. Výsledky jsou navíc dostupné maximálně do 5 pracovních dnů od doručení do laboratoře. Co se šířky spektra detekovaných bakterií týká, tak nabízíme základních 7 či rozšířené spektrum 11 bakterií, jako konkurence s nějvětším počtem detekjovaných patogenů.

Testování doporučujeme domluvit spíše s Vaším současným parodontologem - ví o Vašem onemocněnní nejvíce, zná celou historii apod.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.02.2014, 11:51:09 | dotaz_ Marcela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, po porodu mého druhého dítěte se mi objevila paradentoza . Jsem z Úval (okres Praha - východ) a hledám paradentologa nejlépe z okolí či Prahy. Poradíte mi, se kterými spolupracujete?
Odpověď odeslána na uvedený email.
Vloženo: 04.11.2013, 11:38:01 | dotaz_ Karolína | odpověď_ Veronika Dorňáková
Dobrý den,měla bych jen jeden dotaz a to,jestli se může přenést paradentoza líbáním......děkuji
Dobrý den,

k přenosu bakterií, které jsou spojené s parodontózou, během líbání dojít může, avšak to neznamená, že dojde k rozvoji parodontitidy. K tomu je zapotřebí mnoho dalších faktorů. Jednou z hlavní zbraní proti parodontitidě je pečlivá osobní dentální hygiena doplněná o péči profesionální (odstranění zubního kamene apod.). S pozdravem V. Dorňáková
Vloženo: 22.06.2013, 09:53:03 | dotaz_ Silvia | odpověď_ Veronika Dorňáková
Dobry,chcela by som sa spytat ak sa mi kyvu zuby aky je postup a ak mam vpredu vedla zuba 2 medzeru ci by sa dala urobit korunka
Dobrý den,

bohužel po internetu nemohu doporučit než návštěvu Vašeho zubního lékaře. S pozdravem v. Dorňáková
Vloženo: 01.04.2013, 03:39:18 | dotaz_ andrea | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat je mi 11 let zuby si čistím pravidelně a i přesto mám problém z hýbaním zubů. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
pokud se jedná již o dospělý chrup, je nutné co nejdříve nasvtívit zubního lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.01.2013, 08:55:27 | dotaz_ Marek | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, je reálně možné dostat paradentózu tím, když si například kousnu do pečiva či banánu po někom, kdo paradentózu má? Děkuji
Dobrý den,
toto riziko příliš reálné není. Parodontitida je způsobena specifickými bakteriemi, které osidlují hluboké parodontální choboty, z nichž se částečně dostávají i do slin. Nicméně je pomerně málo pravděpodobné, že by bakterie masivně kontaminovaly potravu. Parodontální bakterie jsou sice nutnou, nikoli však jedinou podmínkou vzniku onemocnění (stav dásně,, genetické faktory, kouření apod.). Pro prevenci je daleko důležitější uchovat dáseň ve zdravém stavu pečlivou osobní i profesionální hygienou, než se vyhýbat okousaným potravinám:).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.01.2013, 04:05:54 | dotaz_ Rosta | odpověď_ Václav Hönig
Vase lecba a keci o vyberu ATB je lez a tahani penez z lidi..Pokud ma nekdo ubytek kosti tak mejte antibiotika jake chcete..tady nepomuze nic... Ptal jsem se v lekarne a zadne antibiotika specielne na paradentozu nejsou..Lidi neblbnete a neverte tady nicemu..
Dobrý den,
dovolím si Vašemu názoru odporovat.

Úbytek kosti je pozdní následek původní infekce dásně parodontálními bakteriemi. Na přítonost bakterií reaguje imunitní systém a vzniká tak zánět. Činností samotných bakterií i aktivitou imunitní reakce dochází k poškozování dásně, vznikají parodontální choboty, krvácení a zánět se šíří. Konečným důsledkem zánětu je pak úbytek alevaoární kosti. Z uvedeného je jasné, že bakterie jsou zásadní komponentou ovlivňující počátek i průběh onemocnění. Pokud se podaří v průběhu onemocnění bakterie výrazně omezit, dojde k omezení zánětu a postupnému obnovování dásně. Obnova dásně má za následek i zmenšení parodontálních chobotů a tedy zmenšení anaerobních prostor po uchycení bakterií. Antibiotická terpaie není nutná ve všech případech a není samospásná - pokud není doplněna pravidelným mechanickým ošetřením (odstranění zubního kamene a plaku) a spoluprací pacienta na osobní dentální hygieně. Antibiotika zejména pomohou dostat dáseň do takového stavu, aby bylo možné úkony dentální hygieny vůbec provádět. Zastavení zánětu má za následek zastavení úbytku kosti.

Speciální "protiparodontická antibiotika" opravdu neexistují. Nasazení a volba antibiotik je v kompetenci lékaře. Cílenou léčbu je možné nasadit na základě znalosti druhového spektra přítomných bakterií (tuto informaci lze získat pomocí specializovaného testu parodontálních bakterií). Nejběžnější kombinací terapeutik jsou metronidazol + amoxicilin-klavulanát.

Co se týká nákladů na testování, tak doporučuji porovnat s náklady na zubní implantáty apod. S pomocí testu je možné vyřešit parodontitidu dříve, než dojde k ztrátám zubů. Pokud už ke ztrátě zubu došlo a pacient se chystá na implatační zákrok, pro jeho úspěšnost je opět zásadní, aby byla předchozí parodontitida zcela vyléčena, což lze opět prokázat testem. Pokud by nebylo předhcozí onemocnění dokonale zaléčeno, existuje vysoké riziko ztráty implantátu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.11.2012, 10:48:15 | dotaz_ Tibor | odpověď_
dobry den, pred 4mesiacmi ked som nastupil do novej roboty (zvaranie v ochranej atmosfere z ARGONOM) mi zacaly krvacat dasna, nebolia ani nic ale uz aj najmensi dotik krvacaju. nemam zacervenane ani nic. uz 2hy mesiac pouziva zubnu pastu lacalut activ ale ziadnu zmenu som si nevsimol. az v novom roku budem mat moznost navstivit stomatologiu lebo som v zahranici. mozete mi poradit co by som mal pouzit aby sa mi stav nezhorsoval? vopred dakujem
Dobrý den,

bohužel nemohu Vám doporučit více než co nejdříve navštívit Vašeho stomatologa. S pozdravem V. Dorňáková
Vloženo: 28.09.2012, 08:14:27 | dotaz_ Jirka | odpověď_ Veronika Dorňáková
Je zajimave ze pisete o ATB lecbě dle DNA... A muzete mi napsat jak mi vase lecba paradentozy pomuze v pripade ze mam v celisti ubytek kosti a proto se mi obnazuji krcky a zuby lezou ven? To by mne zajimalo..
Dobrý den,

úbytek kosti, obnažování krčků zubů, následné uvolňování zubů (zubu), jejich viklání až úplné ztráta zubů… To vše je výsledkem činnosti parodontálních patogenů (mikroorganismů) a imunitní odpovědi organismu proti těmto patogenům. Nasazením vhodných antibiotik může zastavit šíření bakterií či je zcela eliminovat. Tím dojde k zastavení zánětlivých procesů v dásni, úbytku dásně i kosti. Antibiotická terapie není ovšem samospásná – pokud nenásleduje pravidelná kvalitní profesionální i osobní hygiena. Dojde brzy k návratu onemocnění.

Hezký den, V. Dorňáková
Vloženo: 27.09.2012, 08:51:39 | dotaz_ Štěpána Smolíková | odpověď_ Veronika Dorňáková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda by jste nám mohli doporučit parodontologa na Praze 5 ? Děkuji za odpověď, s pozdravem Š. Smolíková
Dobrý den,

spolupracujeme například s MUDr. Červenkovou, MUDr. Salavovou nebo MUDr. Turkovou.

V. Dorňáková
Vloženo: 30.08.2012, 08:13:51 | dotaz_ květina | odpověď_ Václav Hönig
Syn,30 roků má problémy se zubama,dělají se mu váčky na dásních,ty mu začínají ustupovat,prosím o radu jak a čím by měl postupovat,aby se stav nezhoršoval.Používá zubní pastu na paradentozu,ale bez velkého účinku.Moc vám děkuji za radu ,já jako matka mu nedokážu poradit,doufám že tu radu dostanu od vás.Má 3 letého syna a má strach aby i on takto nedopadnul.Zoubky si čistí několikrát za den,doporučujete pastu na jeho zoubky,kterou by si měl čistit ?Děkuji za váš čas a odpovědˇ.Szmeková.
Dobrý den,
synovi bychom doporučili co nejdřívě navštívit stomatologa nebo ještě lépe specialistu parodontologa. Čím dříve se parodontitida začne řešit, tím méně komplikovaná je léčba a menší jsou následky. Z pohledu vnuka není zatím čeho se obávat. Nicméně, parodontitida má významnou genetickou komponentu, takže by bylo dobré, aby byl vnuk pod pravidelným dohledem zubního lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.04.2012, 03:10:15 | dotaz_ Lenka | odpověď_
kolik stojí odběrový set na DNA diagnostiku parodontitid a perimplantitid?
Dobrý den,

odběrové sety VariOr Dento zasíláme zdarma (objednávka je možná na našem kontaktním tel. čísle či přes emailovou adresu). Avšak odběrové sety zasíláme pouze stomatologům/ parodontologům, kteří odeberou vzorky tzv. endodontickými čepy, které jsou součástí odběrového setu, a zašlou vzorek k nám do laboratoře. Cena následné DNA analýzy je 1 990 Kč.
S pozdravem V. Dorňáková
Vloženo: 28.03.2012, 09:19:06 | dotaz_ Lukas | odpověď_
Dobry den, podla informacii od mojho stomatologa na SR nemaju ziadne skusenosti s liecbou paradentozy dle diagnostiky VariOr. Z tohto dovodu som rozhodnuty vycestovat do Prahy. Doporucili by ste mi prosim kvalitneho odbornika, ktory by tento test dokazal v kratkom casovom useku uskutocnit? Resp. mozne kontakty na pracoviska kde sa mozem ako samoplatca objednat? Za odpoved velmi dakujem!
Dobrý den,

nemusíte jezdit do Prahy. Spolupracujeme i s některými stomatology/ parodontology ze Slovenska. Například MUDr. Hristovská (město Ivanka při Dunaji), MUDr. Machaj (Dolný Kubín), MUDr. Vašek (Bratislava) nebo MUDr. Timková (Košice).

Hezký den, V. Dorňáková

Vloženo: 23.03.2012, 12:51:44 | dotaz_ Edinka | odpověď_ Václav Hönig
dobr y den.
Mam v predu mostik,ktory som si dala robit v mojich 15 rokoch,pretoze sa mi zlomil predny zub...zubarka tvrdila, ze mostik mi moze vydrzat aj 20 rokov...No v poslednych tyzdnoch som si vsimla, ze sa mi mostik zacal uvolnovat a to ho mam iba 5 rokov..co mam robit? bojim sa, ze sa mi to raz uvolni poriadne a cely mi vypadne.
Ak si chcem dat spravit novy,musim zase cakat kym sa mi dasno zahoji? Za odpoved velmi pekne dakujem.
Dobry den,
k tomu to problemu se bohuzel nemuzem na dalku vyjadrit. Doporucil bych navstevu Vasi stomatolozky.

S pozdravem

Vaclav Hönig
Vloženo: 12.03.2012, 04:17:55 | dotaz_ Věra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,zajímalo by mě,proč vaši léčebnou metodu nevyužívají běžně paradentologové a raději řeknou,že se paradentoza nedá léčit,ale pouze oddálit její nevyhnutelné následky.Přicházím již o čtvrtý zub,zatím jsou to stoličky,pečuji o zuby co nejpečlivěji-dentální hygienistika,ústní vody,gely aj.Prosím poraďte.
Dobrý den,
z našich zkušeností je převaha parodontologů, kteří parodontitidu léčí a ve většině případů úspěšně. Proces léčby je ovšem komplexní a dlouhodobý - není možné pouze nasadit anatibiotika a čekat, že dojde k vyléčení. Velmi důležitá je kombinace s mechanickým ošetřením (odtsraněnímm plaku a zubního kamene), zvýšenou úrovni osobní dentální hygieny. Test VariOr Dento je pouze prostředkem ke zpřesnění diagnostiky a léčby, a zejména kontrolejejího průběhu. Pokud by měl Váš parodontolog zájem o využití našeho testu, odkažte ho prosím na webové stránky www.gentrend.cz, kde najde vše potřebné. Případně je možné se i změnit parodontologa.

S pozdravem

Václav Hönig
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 25.02.2012, 09:26:12 | dotaz_ Kateřina | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, mám dotaz,
je mi 28let, v současné době jsem v posledním měsíci těhotenství, porod očekávám každým dnem. Přede dvěma dny jsem zjistila, že se mi mírně kývají dolní 7, pravidelně mi doktorka ročně odstraňuje zubní kámen, který se mi tvoří i poctivým čištěním zubů, používáním dentální nitě a používáním Listerin. úst. vody. Navíc mi krvácí dásně, ne silně, ale krvácí. Ale nemám žádné odhalené krčky, ani nějak silně zarudlé dásně, netvoří se mi abscesy, nevytéká hnis. Mohli by jste mi poradit, co s tím? Nerada bych ve svém věku přišla o zuby, děkuji
Dobrý den,
těhotenství je pro zdraví zubního aparátu poměrně náročným obdobím (vlivem hormonálních změn apod.). Bohužel takto po internetu nelze než doporučit návštěvu zubního lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.02.2012, 08:51:57 | dotaz_ miroslava | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den chcela by som sa Vas spytat ked doberiem tabletky liecbou 10 dni entizol vzajomne s amoksiklavom aky cas ma prejst aby som sa mohla s partnerom pokusat o babetko?
Dobrý den, to je spíše otázka pro Vašeho gynekologa. Metronidazol (entizol) by se neměl užívat v těhotenství. Dobu od konce terapie, za kterou je již případné těhotenství bezpečné si prosím ověřte u svého gynekologa.

S pozdravem

Vcálav Hönig
Vloženo: 16.10.2011, 04:27:14 | dotaz_ Rosta | odpověď_ Václav Hönig
Chci se zeptat....kdyz ma nekdo paradentozu v takovem stadiu ze ma obnazene zuby az na koren a dle rentgenu ma ubytek kosti tak mu zadnej vas test urcite nepomuze,a antibiotika taky ne......tady pomuzou jen kleste a zuby na pojstovnu....
Dobrý den,
dovolím si Vašemu názoru odporovat.

Úbytek kosti je pozdní následek původní infekce dásně parodontálními bakteriemi. Na přítonost bakterií reaguje imunitní systém a vzniká tak zánět. Činností samotných bakterií i aktivitou imunitní reakce dochází k poškozování dásně, vznikají parodontální choboty, krvácení a zánět se šíří. Konečným důsledkem zánětu je pak úbytek alevaoární kosti. Z uvedeného je jasné, že bakterie jsou zásadní komponentou ovlivňující počátek i průběh onemocnění. Pokud se podaří v průběhu onemocnění bakterie výrazně omezit, dojde k omezení zánětu a postupnému obnovování dásně. Obnova dásně má za následek i zmenšení parodontálních chobotů a tedy zmenšení anaerobních prostor po uchycení bakterií. Antibiotická terpaie není nutná ve všech případech a není samospásná - pokud není doplněna pravidelným mechanickým ošetřením (odstranění zubního kamene a plaku) a spoluprací pacienta na osobní dentální hygieně. Antibiotika zejména pomohou dostat dáseň do takového stavu, aby bylo možné úkony dentální hygieny vůbec provádět. Zastavení zánětu má za následek zastavení úbytku kosti.

Speciální "protiparodontická antibiotika" opravdu neexistují. Nasazení a volba antibiotik je v kompetenci lékaře. Cílenou léčbu je možné nasadit na základě znalosti druhového spektra přítomných bakterií (tuto informaci lze získat pomocí specializovaného testu parodontálních bakterií). Nejběžnější kombinací terapeutik jsou metronidazol + amoxicilin-klavulanát.

Co se týká nákladů na testování, tak doporučuji porovnat s náklady na zubní implantáty apod. S pomocí testu je možné vyřešit parodontitidu dříve, než dojde k ztrátám zubů. Pokud už ke ztrátě zubu došlo a pacient se chystá na implatační zákrok, pro jeho úspěšnost je opět zásadní, aby byla předchozí parodontitida zcela vyléčena, což lze opět prokázat testem. Pokud by nebylo předhcozí onemocnění dokonale zaléčeno, existuje vysoké riziko ztráty implantátu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.09.2011, 08:19:21 | dotaz_ Rosta | odpověď_ Václav Hönig
Pokud ma nekdo paradentozu s ubytek kosti v celisti tak mu nepomuze nic..a antibiotika uz vubec ne....
Dobrý den,
dovolím si Vašemu názoru odporovat.

Úbytek kosti je pozdní následek původní infekce dásně parodontálními bakteriemi. Na přítonost bakterií reaguje imunitní systém a vzniká tak zánět. Činností samotných bakterií i aktivitou imunitní reakce dochází k poškozování dásně, vznikají parodontální choboty, krvácení a zánět se šíří. Konečným důsledkem zánětu je pak úbytek alevaoární kosti. Z uvedeného je jasné, že bakterie jsou zásadní komponentou ovlivňující počátek i průběh onemocnění. Pokud se podaří v průběhu onemocnění bakterie výrazně omezit, dojde k omezení zánětu a postupnému obnovování dásně. Obnova dásně má za následek i zmenšení parodontálních chobotů a tedy zmenšení anaerobních prostor po uchycení bakterií. Antibiotická terpaie není nutná ve všech případech a není samospásná - pokud není doplněna pravidelným mechanickým ošetřením (odstranění zubního kamene a plaku) a spoluprací pacienta na osobní dentální hygieně. Antibiotika zejména pomohou dostat dáseň do takového stavu, aby bylo možné úkony dentální hygieny vůbec provádět. Zastavení zánětu má za následek zastavení úbytku kosti.

Speciální "protiparodontická antibiotika" opravdu neexistují. Nasazení a volba antibiotik je v kompetenci lékaře. Cílenou léčbu je možné nasadit na základě znalosti druhového spektra přítomných bakterií (tuto informaci lze získat pomocí specializovaného testu parodontálních bakterií). Nejběžnější kombinací terapeutik jsou metronidazol + amoxicilin-klavulanát.

Co se týká nákladů na testování, tak doporučuji porovnat s náklady na zubní implantáty apod. S pomocí testu je možné vyřešit parodontitidu dříve, než dojde k ztrátám zubů. Pokud už ke ztrátě zubu došlo a pacient se chystá na implatační zákrok, pro jeho úspěšnost je opět zásadní, aby byla předchozí parodontitida zcela vyléčena, což lze opět prokázat testem. Pokud by nebylo předhcozí onemocnění dokonale zaléčeno, existuje vysoké riziko ztráty implantátu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.08.2011, 04:21:57 | dotaz_ Iva Stará | odpověď_
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit zda spolupracujete také s nějakým paradentologem z Chotěboře popřípadě v okolí mám Havlíčkův Brod nebo Hlinsko či Žďár nad Sázavou. Děkuji
Dobrý den,

je mi líto. Bohužel v této době s žádným parodontologem z této oblasti nespolupracujeme. Nejblíže spolupracujeme se stomatology/ parodontology z Pardubic (např. MUDr. Línková, MUDr. Nekvinda). Zkuste informovat o Vašem zájmu o tyto analýzy Vašeho stomatologa/ paradontologa.

S pozdravem V. Dorňáková
Vloženo: 04.08.2011, 02:13:44 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý deň,
mám 34 rokov, už 2 roky navštevujem zub.špecialistu, mám paradentózu (vyzerá, že začínajúce až pokročilé štádium). Inak nikdy žiadne problémy s chrupom, pár plomb. Liečenie však komplikuje pretrvávajúci zánět ďasien. Krvácivosť sa pohybuje okolo 40- 50%. Niekedy je lepšie, niekedy hroza. Ďasná sa mi v niektorých miestach zapaľujú, hnis...čo pri mojej starostlivosti nechápem. Prešla som konzultáciami u 2 zub. hygienistiek, mám medziz.kartáciky, kontrolovaný bol i sposob čistenia zubov lekárom. Ďalej mi bolo robené pred rokom SUBING. ošetrenie pomocou SGA+FOTO FDLT za 8 tisíc korún a kyretáž (pred 3 mesiacmi).Navrhla som DNA testy, sice na to pristúpil, ale nezrozumiteľne mi vysvetľoval, že nie, že treba najskor to správne čistenie a pod....Jeho prístup, obecne, sa mi zdá prazvláštny...Čo si o tom mylsíte a príp. možete mi doporučiť na koho sa obrátiť, ak sa moje liečenie nikam neposunie? Ďakujem, krásny deň-
Dobrý den,
volba léčby je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře. Nicméně, přijde mi, že z pohldeu dentální hygieny děláte maximum. Pravděpodobně by tedy bylo načase pokusit se o nasazení antibiotické terapie, ideálně na základě výsledků zmiňovaného DNA testu. Po ukončení terapie, ca po 3 týdnech, doporučujeme provést kontrolní test, aby bylo jasné, že se podařilo zasáhnout všechny významné parodontální patogeny. I po aplikaci antibiotik je však úroveň osobní i profesionální dentální hygieny pro dlouhodobé řešení parodontitidy zásadní.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.07.2011, 08:11:33 | dotaz_ Jarek | odpověď_ Václav Hönig
Prosim vas...kolik leku existuje na paradentozu??,dale mne zajima...jak muze vylecit paradentozu nejake antibiotikum kdyz ma nekdo ubytek kosti a obnazovani krsku....Zadne antibiotikum nevyresi paradentozu kdyz ubejva kost..nemyslite???



Dobrý den,
dovolím si Vašemu názoru odporovat.

Úbytek kosti je pozdní následek původní infekce dásně parodontálními bakteriemi. Na přítonost bakterií reaguje imunitní systém a vzniká tak zánět. Činností samotných bakterií i aktivitou imunitní reakce dochází k poškozování dásně, vznikají parodontální choboty, krvácení a zánět se šíří. Konečným důsledkem zánětu je pak úbytek alevaoární kosti. Z uvedeného je jasné, že bakterie jsou zásadní komponentou ovlivňující počátek i průběh onemocnění. Pokud se podaří v průběhu onemocnění bakterie výrazně omezit, dojde k omezení zánětu a postupnému obnovování dásně. Obnova dásně má za následek i zmenšení parodontálních chobotů a tedy zmenšení anaerobních prostor po uchycení bakterií. Antibiotická terpaie není nutná ve všech případech a není samospásná - pokud není doplněna pravidelným mechanickým ošetřením (odstranění zubního kamene a plaku) a spoluprací pacienta na osobní dentální hygieně. Antibiotika zejména pomohou dostat dáseň do takového stavu, aby bylo možné úkony dentální hygieny vůbec provádět. Zastavení zánětu má za následek zastavení úbytku kosti.

Speciální "protiparodontická antibiotika" opravdu neexistují. Nasazení a volba antibiotik je v kompetenci lékaře. Cílenou léčbu je možné nasadit na základě znalosti druhového spektra přítomných bakterií (tuto informaci lze získat pomocí specializovaného testu parodontálních bakterií). Nejběžnější kombinací terapeutik jsou metronidazol + amoxicilin-klavulanát.

Co se týká nákladů na testování, tak doporučuji porovnat s náklady na zubní implantáty apod. S pomocí testu je možné vyřešit parodontitidu dříve, než dojde k ztrátám zubů. Pokud už ke ztrátě zubu došlo a pacient se chystá na implatační zákrok, pro jeho úspěšnost je opět zásadní, aby byla předchozí parodontitida zcela vyléčena, což lze opět prokázat testem. Pokud by nebylo předhcozí onemocnění dokonale zaléčeno, existuje vysoké riziko ztráty implantátu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.04.2011, 08:42:36 | dotaz_ eva | odpověď_
dobry den!ja mam problem stale mi krvaceji dasna a tedka sem zacitila jakoby citlivost na hornych zubu prosim nevite mi poradit co to znamena!moc se bojim aby mi nezacaly zuby vypadavat!za odpoved moc dekuji

Dobrý den, bohužel po internetu nemohu doporučit než návštěvu vašeho zubního lékaře. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 11.03.2011, 12:13:58 | dotaz_ Jitka | odpověď_
Dobrý den,
manžel má paradentozu pěkně rozběhlou - 10let.Před dvěma roky přeléčena Augmentinem 1g a došlo k výraznému zlepšení.
Nyní opět nasazen Augmentin1g - 3balení.
Je přeléčení a předepsaná atb. dostačující, nebo by se měl ještě udělat test VariOr a test na chlamidie?
Děkuji za odpověď.
Léčba paradentozy nespočívá jen v antibiotické léčbě ale v celé řadě souvisejících úkonů, které musí být provedeny před antibiotickou léčbou i po ní jak parodontologem tak pacientem. Např. odstranění zubního plaku, zubního kamene, vytvoření individuálního léčebného plánu s aktivní účastí pacienta atd.. Teprve v kombinaci tohoto mechanického fyzikálně-chemického postupu a antibiotické léčby je možné dosáhnout úspěchu. Prosté nasazení antibiotik bez znalosti mikrobiálního osídlení včetně možné rezistence k ATB může někdy způsobit následně větší škodu než při volbě klasické konzervativní (udržovací) léčby s vyloučením antibiotik. Léčbu antibiotiky by měl proto provádět specialista parodontolog se zkušenostmi v uvedené problematice. Tím samozřejmě nechci říkat, že Váš stomatolog volil špatný postup, protože evidentně došlo k recidivě. V každém případě pokud je léčba antibiotiky volena je důležité znát informaci o mikrobiologickém osídlení dutiny ústní. Pokud dosud nebyl náš test Varior-Dento použit, doporučuji ho udělat. Na požádání zašleme Vašemu stomatologovi zdarma odběrový set a provedeme následně analýzu zaslaných vzorků. Postup může stomatolog konzultovat s naším pracovištěm. Analýzu hradí pojišťovna. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 09.03.2011, 12:49:16 | dotaz_ Martin Jírovský Dublin | odpověď_
Dobrý den, Rád bych se i já zeptal jaké možnosti mám v případě rozvinuté paradentózy, kdy již mám obnažené krčky a zuby v zadu se hýbou, ve smyslu záchrany zubů a uzdravení dásně, jak zde váš server uvádí o úplném uzdravení. Vzhledem k tomu, že jsem již pátým rokem v Irsku, nemám žádnou návaznost na zdravotní pojištění v Čechách.Rád bych podstoupil vyšetření, které by jednoznačně potvrdilo přítomnost určitého druhu bakterií,způsobující moje onemocnění. No nevím jak co nejrychleji, či nejjednodušeji dodat vzorek na analýzu. K místnímu zdravotnictví se s tímto problémem nechci obracet. Je nějaká přímá možnost například přijet rovnou k vám a nechat si udělat test u vás s následným doporučením léčby atd.
Děkuji
Dobrý den, test je samozřejmě možné si nechat udělat (Jeho cena je pokud není hrazen pojišťovnou cca 2600 Kč). Problém je v tom, že vzorek musí odebrat z napadeného místa stomatolog. Běžný postup probíhá tak, že na základě telefonické objednávky stomatologa zasíláme zdarma stomatologovi odběrový set. Stomatolog nabere vzorek z postiženého místa a odešle k nám do laboratoře poštou. Vzorek se odebírá odběrovými čepy (zhruba něco na způsob výtěru) ze zubního chobotu. Po analýze zasíláme výsledek stomatologovi s obecným doporučením k použití vhodné antibiotické léčby. Váš problém není tudíž v tom, že bychom nemohli udělat rozbor vzorků z Irska ale potřebujete stomatologa, který by Vám odebral vzorky a byl způsobilý pro následující léčbu. To se týká i Vaší případné návštěvy České republiky. Naše pracoviště provádí pouze vlastní analýzu vzorků nikoli však následnou léčbu. S pozdravem ing. Václav Filištein
Vloženo: 05.02.2011, 01:02:38 | dotaz_ Tomas | odpověď_ Ing. V. Filištein
Dobry den,Chci se zeptat..Muj zubni lekar mi nechal udelat test na paradentozu.Po nekolika tydnech mi rekl ze test je negativni,,Zajimalo by mne jak je to mozne kdyz zuby mam uvolnene,krcky obnazene na koren,Zadni stolicka uz asi pujde ven ponevad je videt koren ale drzi pevne..Bud se mne zubar vytahal penize a tento blabol ze nemam paradentozu si vymyslel nebo ja uz nevim...Vim jen ze mam velkej ubytek kosti a defekty v kosti pod kazdym zubem..ale podle nej to paradentoza neni...
Dobrý den, Bylo by dobré vědět kdy a kde Váš stomatolog nechal analýzy dělat. Někdy při negativním výsledku je vinen sám pacient, který před odběrem a návštěvou lékaře důkladně vyčistil a vydezinfikoval dutinu ústní, čímž zkreslil výsledek analýzy. Někdy je dobré konzultovat postup s jiným stomatologem (parodontologem). V každém případě je možné Váš případ konzultovat na lince 602 270 809. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 06.11.2010, 10:56:53 | dotaz_ Eva Hořicová | odpověď_
Dobrý den, je mi 33 let. Obnažil se mi krček levé 1 a zub se mi začal kývat. Jde zub zachránit, pokud ano, tak jak a kolik to bude stát. Děkuji Eva
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď v důsledku administrativní chyby našeho softwaru. Vaše interpretace potíží může mít mnoho příčin. Prosím navštivte Vašeho stomatologa a doporučte mu kontakt s naším pracovištěm (tel : 602 270 809). Je možné že k záchraně zubu postačí antibiotická léčba nasazená na základě našeho vyšetření (hradí pojišťovna) ale je také možné že o zub přijdete. V každém případě je zapotřebí uvedené konzultace odborníků. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 23.10.2010, 09:37:16 | dotaz_ Jarda | odpověď_
Dobrý večer, prosím spolupracujete s nějakým centrem poblíž Vrchlabí. Mám bolesti 10den, jsem ošetřován na paredontozu a ani po požití antibiotik bolesti nepřestávají, děkuji za odpoved J.
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď v důsledku softwareové chyby na našem komunikačním zřízení.
Pokud potíže přetrvávají kontaktujte se prostřednictvím Vašeho stomatologa s naším pracovištěm. Parodontitida je infekční onemocnění a možnost vyšetření vzorků odebraných z dutiny ústní je v současnosti možné hradit ze zdravotního pjištění. S pozdravem ing. V. Filištein
Vloženo: 08.09.2010, 10:29:56 | dotaz_ petr | odpověď_ Ing. Václav Filištein vedoucí
dobry den myslíte že mam paradentozu když mně krvaci dasně když si přes ně přejedu jazykem nebo při čištěni zbu a zda se mně že mně nějak vylezli zuby z dasní předem děkuji za odpověd a mužu tím nakazit někoho jineho
Paradentóza (parodontitida)je infekční onemocnění, jehož průběh závisí na mnoha faktorech. Pokud máte problémy s krvácením dásní obraťe se na Vašeho stomatologa a informujte ho o možnosti kontultace s naším pracovištěm. Vaše vyšetření je možné hradit zdravotní pojišťovnou.
Vloženo: 14.07.2010, 02:31:38 | dotaz_ kosar josef | odpověď_
Dobry den.Je mi 48let,podle pani doktorky mam paradontezu.Kazdych pul roku mi vytrhnou 2 zuby .Ted se hybou dalsi 2.Prosim o radu ,jak se proti tomu branit. predem dekuji za odpoved .Pouzivam pasty proti paradontoze znacky Odol 3 Dent +ustni vodu.
Dobrý den,
stav onemocnění parodontu musí posoudit Váš stomatolog a poté by měl navrhnout komplexní léčbu.Naše laboratoř mu může poskytnout podklady pro antibiotickou léčbu (vyšetření parodontálních patogenů). Pokuste se o této možnosti u svého stomatologa informovat.Určitě bych však doporučovala konzultovat možnosti léčby se specialistou parodontologem. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 05.07.2010, 08:52:05 | dotaz_ Hanuškova Eva | odpověď_
Dobry den,prosim vas spolupracujete aj so stomatologmi na Slovensku,konkretne v Banskej Bystrici,ktory robia diagnostiku VariorDento?Je možne po liečbe použit aj implantaty?Za odpoved vopred dakujem.
Dobrý den,obraťte se prosím na společnost, která nás zastupuje na Slovensku: Synlab.SK,s.r.o.,Tel.:tel: 02/ 32 660 760
mobil: 0903 585 127
miriam.haraslinova@synlab.sk
kde Vám sdělí i cenu.
S pozdravem. Ing. schneiderová
Vloženo: 03.06.2010, 11:56:10 | dotaz_ Aneta_O | odpověď_
Dobrý den, spolupracujete také s nějakým zubním oddělením v Brně? Mám problémy s dásněmi (krvácení) a můj lékař mi doporučil jen vyplachování úst roztokem.
Dobrý den, v Brně spolupracujeme pouze s MUDr. Pavel Kořínek, tel.543 242 673
S p=ozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 12.05.2010, 08:44:23 | dotaz_ marek | odpověď_
Dobry den...prosim o radu...je mi 26 a ustupuji mi dasne...mam zvysenou kazivost...a hodne rentgenu zubu-myslite ze by me lekar zdelil PARADENTOZU?k zubari chodim HODNE casto!!slysel jsem ze to jde poznat z rentgenu.Zuby se nekyvou ani nekrvaci pri jidle....jen mam VELKE obavy...Dekuji za vas cas a odpoved
Dobrý den,příznaky začínající paradentozy jsou krvácení dásní při čištění zubů, ústup dásní, obnažování krčků, viklání zubů atd,předpokládám, že lékař by Vám začínající paradentozu sdělil, pokud chcete mít jistotu, domluvte se s Vaším stomatologem na vyšetření parodontálních patogenů, které paradentozu způsobují. Pokud budete mít zájem,toto vyšetření Vám udělá naše laboratoř. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 09.05.2010, 11:38:52 | dotaz_ Zuzana | odpověď_
Dobrý den, při čištění zubů mi krvácejí dásně spodních zubů, zuby trochu bolí. Mám strach, jestli to nemůžou být příznaky paradontózy. Jak před ní správně chránit zuby ??
Dobrý den, vždy je nutná celková péče o chrup i dutinu ústní tj.správné čištění zubů,odstranění zubního kamene,úprava výplní a protetické práce (korunky)atd. Krvácivost dásní snižuje nebo úplně odstraňuje pravidelné čištění mezizubních prostor mezizubními kartáčky, pokud si nejste jista správnou technikou, obraťte se na dentální hygienistku.S pozdravem ing. schneiderová
Vloženo: 07.05.2010, 08:52:04 | dotaz_ viktor | odpověď_
Dobrý den, patřím do řady těch , které trápí paradentoza, abscesy. Prosím, mohli by jste mi doporučit nějaké zdravotnické zařízení na Severní Moravě (Ostrava, Frýdek -Místek, Nový Jičín),které by mi mohlo pomoci. Moje stomatoložka léčí pouze trháním zubů. Děkuji
Dobrý den, v Ostravě spoupracuje např. s :
MUDr. Anna Pyšová,MUDr.Roman Kerzl,MUDr. Dagmar Dudová
v Novém Jičíně s MUDr Jiřím Blahou
S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 15.04.2010, 04:51:44 | dotaz_ jaja | odpověď_
Dobrý den. Moje sestra (50 let) od narození dětí, t.j.20 let bojuje s paradentozou. Už má můstek na horních předních šesti zubech. Bohužel jí musela stomatoložka vytrhnout další zub nahoře (její vlastní) protože tam dostala zánět. Také zjistila, že již sestře nelze vyrobit ani korunky ani můstky, protože jí zubní kost vyhnívá. Vypadá to na "vyndávací" horní chrup. Je z toho nešťastná. To samé může nastat i na dolních zubech. Začínají se jí zuby kývat. Lze ještě jinak řešit její situaci, nebo vyndávací chrup je poslední možností? Děkuji za informaci.
Dobrý den,
stav onemocnění parodontu může posoudit pouze stomatolog a ten také navrhuje případnou komplexní léčbu, včetně antibiotické. Naše laboratoř mu může poskytnout pouze podklady pro léčbu (PCR analýzu parodontálních patogenů).Určitě bych však doporučovala konzultovat možnosti léčby se specialistou parodontologem. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 06.04.2010, 08:37:42 | dotaz_ vendula | odpověď_
Dobrý den, můžete mi prosím, doporučit stom. v Praze/Praze 4/ , který má zkušenosti s následným předepsáním správných antibiotik. Děkuji.
Dobrý den,spolupracujeme např.s
RANO Implantologické centrum, Stomatologické centrum Praha s.r.o., Asklepion,AV Dental, Mediconet, MUDr. Petr Kozlík, pokud by se Vám nepodařilo domluvit se s výše uvedenými pracovišti,mohu Vám zaslat další kontakty mailem.
S pozdravem.Ing. Schneiderová
Vloženo: 28.03.2010, 08:49:29 | dotaz_ katarinka | odpověď_
prosim pomoc ojoj mam plne usta pupinku kto mi poradi nieco comi pomuze asi mam afty. uz som skusila mnoho jeto nanic.pomoc!!!!!!!!!!!!!!
Dobrý den, afty v ústech mohou být mimo jiné způsobeny nedostatkem vitamínu B nebo železa.doporučuji pestrou stravu doplnit vitamíny B komplexu,dále můžete vyplachovat heřmánkem pro rychlejší zhojení.Pokud se afty tvoří ve velkém rozsahu a opakovaně, vyhledejte lékaře S pozdravem. Schneiderová
Vloženo: 28.03.2010, 08:45:12 | dotaz_ mirkada | odpověď_
gdo mi poradi z problemom afty v ustech a krvaceni dasni.mam uz 1 rok problem ktory sa mi vraci. dakujem !
Dobrý den, afty v ústech mohou být mimo jiné způsobeny nedostatkem vitamínu B, doporučuji pestrou stravu doplnit vitamíny B komplexu,dále můžete vyplachovat heřmánkem pro rychlejší zhojení.Proti krvácení dásní doporučuji pravidelně používat mezizubní kartáček, dásně se zároveň masírují a dochází k vymizení nebo výraznému omezení krvácivosti. S pozdravem. Schneiderová
Vloženo: 19.03.2010, 09:14:20 | dotaz_ Zdeňka Hamplová | odpověď_
Dobrý den,
za jak dlouho po dentální hygieně /ultrazvukové čištění kamene/ je vhodné odebrabrat vzorky na test DNA?
Děkuji.
H.
Dobrý den,vzorky si můžete nechat odebrat kdykoliv, klidně současně ( ihned po odstranění kamene ). S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 04.03.2010, 09:53:07 | dotaz_ Stanislav Smrž | odpověď_
Dobrý den,
na podkladu výsledku vašeho testu a doporučeni antibiotik musí lékař předepsat léky. Jak je vyřešen problém, že antibiotika musí pro použití k této diagnoze schválit SÜKL. Bude to vyžadovat i lékárna! To mi bylo sděleno obvodním lékařem při dotazu, zda může předepsat vámi zmiňovaný lék AVELOX. Dále prosím o informaci jaké další náklady kromě 2500 Kč bude mít pacient na léky a na léčení-co hradí či nehradí zdravotní pojišťovna. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pacienta léčí a případnou antibiotickou léčbu nasazuje vždy lékař (stomatolog),laboratoř mu poskytuje podklady pro léčbu (PCR analýzu).Laboratoř nepředepisuje a nedoporučuje (pokud vím ani nikde nezmiňuje ) pacientovi žádné léky.Případnou antibiotickou léčbu předepisovanou stomatologem hradí zdravotní pojišťovna. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 24.02.2010, 10:36:27 | dotaz_ Martin | odpověď_
Dobrý den,spolupracujete prosímtaky s nějakým zub. oddělením na Strakonicku,Písecku,Příbramsku?Případně zda se mohu objednat někam jinam,mám problémy s dásněmi
Dobrý den, máme velmi dobrou spolupráci s pani doktorkou MUDr.Jarmilou Úlehlovou a panem doktorem MUDr.Jindřichem Pipkem, oba v Písku.
S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 12.02.2010, 10:40:34 | dotaz_ lenka | odpověď_
Dobry den,
velmi by ma zaujimalo,ci mate spatnu vazbu od pacientov,ktorym ste robili diagnostiku na paradentozu,a ake je percento uspesnosti vyliecenia tejto choroby. Roky sa velmi intenzivne usilujem bojovat s touto chorobou, a nemozem uverit,ze zrazu sa da liecit.
Dakujem pekne za odpoved.
Dakujem pekne za odpoved.

Dobrý den,
úspěšnost léčby závisí na mnoha faktorech mimo jiné i na výsledcích vyšetření v laboratoři,z tohoto důvodu by takto zpracovaná statistika nebyla vypovídající.Máme zpětnou vazbu od stomatologů,ti musí především rozhodnout,kdy je vyšetření s následnou antibiotickou léčbou vhodné a v těchto případech při zajištění dlouhodobé komplexní péče o chrup a dutinu ústní je úspěšnost léčby poměrně vysoká, přesnou statistiku však zpracovanou nemáme. S pozdravem
ing. Schneiderová
Vloženo: 28.01.2010, 11:04:49 | dotaz_ pacient | odpověď_
Dobry den,
spolupracujete aj so stomatologmi na Slovensku, konkretne v Bratislave, ktory robi diagnostiku VariorDento? Rada by som tuto diagnostiku podstupila nakolko mam problemy s paradentozou a dosavadna liecba, resp. odporucanie lekara na dodrziavanie ustnej hygieny nezabera.
Dakujem.
Dobrý den,v Bratislavě s námi spolupracuje např.MUDr.Ján Vašek,Doc.MUDr.Martin Tvrdoň Phd.,MUDr Alena Tesáková, Mudr.Milan Víťazka
S pozdravem. ing. schneiderová
Vloženo: 28.01.2010, 07:07:07 | dotaz_ Zdeněk Fanc | odpověď_
Dobrý den, odkazuji se na Vaši odpověď jednomu z dotazujících a prosím o doporučení nejbližšího stoma-paradentologa, ten můj zubní lékař se o Vašem testu ani nechtěl bavit. Adresa trvalého mého bydliště je Bruntál. Lékař je Mudr.Krupička
Dobrý den, bohužel momentálně s žádným stomatologem v Bruntále nespolupracujeme, pokusíme se však některé oslovit a budeme Vás informovat. S pozdravem.
Ing. Schneiderová
Vloženo: 25.01.2010, 06:27:49 | dotaz_ Alena Smažinková | odpověď_
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit zda spolupracujete také s nějakým paradentologem ze Zlína. Děkuji
Dobrý den, bohužel v tuto chvíli s žádným stomatologem ve Zlíně nespolupracujeme, před časem jsme byli v kontaktu s MUDr.Veit Petr Hu-Fa Dental Zlín, Sv.Čecha 252
S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 24.01.2010, 06:15:54 | dotaz_ Jiří Rovenský | odpověď_
Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl diskuzi. Mám obnažené krčky, citlivost úspěšně potlačuji zubní pastou ELMEX. Zdá se mi že i postup obnažování krčků se dočasně zarazil, ale samozřejmě vím, že to není trvalé řešení. Můžete mi prosím doporučit pracoviště, které s vaší diagnostikou má zkušenosti a na které bych se mohl obrátit. Bydlím v centru Prahy v Karlíně.
Děkuji!
Jiří Rovenský
Dobrý den,spolupracujeme např.s
RANO Implantologické centrum, Stomatologické centrum Praha s.r.o., Asklepion,AV Dental, Mediconet, MUDr. Petr Kozlík, pokud by se Vám nepodařilo domluvit se s výše uvedenými pracovišti,mohu Vám zaslat další kontakty mailem.
S pozdravem.Ing. Schneiderová
Vloženo: 23.01.2010, 11:43:01 | dotaz_ Petr | odpověď_
Dobry den,v internetu jsen nasel pod tematem paradentoza http://www.checkdent.com/lv.php?searchkeyword=paradentoza tuto stranku.Po prohlednuti tohoto videa mam pocit,ze jsem si onemocneni zavinil sam a zdase nevylecitelne.Ma vubec smysl tohle dlouhodobe leceni podstoupit,ci hned hledat jinaci reseni(napr.implantaty,proteza atd.) Jaky je Vas nazor.Dekuji Petr
Dobrý den,onemocnění jste si určitě sám nezavinil (maximálně jste mohl k rozvoji onemocnění přispět),vliv má mnoho dalších faktorů. Léčba má určitě smysl,parodontitida je chronický zánět dásní,který může mít další negativní vliv na organismus, dále může dojít k postupné ztrátě zubů, poškození závěsného aparátu ( implantáty se uvolňují) a dalším komplikacím.Cílenou léčbou a důslednou péčí lze v mnoha případech tomuto zabránit.S pozdravem. Ing.Schneiderová
Vloženo: 18.01.2010, 02:02:44 | dotaz_ Iva Kalmusová | odpověď_
Dobrý den, můžete mi prosím, sdělit, zda spolupracujete v Českých Budějovicích s paradentologem, který s Vámi spolupracuje?
Děkuji
Dobrý den, spolupracujeme s více stomatology, ale náš odborný garant je
MUDr. Mirek Musil,Nová 1869/1,České Budějovice 3
Telefon: +420 387 319 001
E-mail:mirek_musil@volny.cz
S pozdravem ing. Schneiderová



Zařazení v kategoriích:
Vloženo: 28.12.2009, 11:49:46 | dotaz_ J.Kuchařová | odpověď_
Prosím, jak poznám, jestli byla léčba dostačující, nebo, že ji mám opakovat? Měla bych zopakovat test? A po jaké době? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, postup léčby stanovuje stomatolog na základě výsledků vyšetření a klinického obrazu.Doporučená nasazená léčba je určitě dostačující ( ověřeno na základě mnoha studií ), pokud se stomatolog dle klinického obrazu domnívá, že došlo k recidivě ( v průběhu několika měsíců ), navrhne přetestování, případně přeléčení. S pozdravem Ing. Schneiderová
Vloženo: 15.12.2009, 06:00:13 | dotaz_ tonda | odpověď_
dobrý den, pokud test zjistí bakterii a nasadí se atb. ,dojde k vybití bakterie.Jenže za pár dní třeba polibkem nebo málo mytým jídlem, nebo na mě někdo kýchne apod a mám ji znovu.Jako třeba bakterii která způsobuje zubní kaz, tu můžem chytit od mámy jako děti, nebo i později od někoho jiného.
V případě parodontálních patogenů( původce parodontitidy )nedochází k nákaze způsobem,který popisujete. Pokud dojde k přeléčení je vysoká pravděpodobnost, že nenastane původní osídlení mikroorganismy. S pozdravem. Ing. schneiderová
Vloženo: 01.12.2009, 09:04:37 | dotaz_ Rovny | odpověď_
Dobrý den,
a mohli byste mi nějakého doporučit?
Bydlím na Praze 5.
Hezký den
Dobrý den,doporučila bych Vám
RANO Implantologické centrum, Stomatologické centrum Praha s.r.o., Asklepion,AV Dental, Mediconet, MUDr. Petr Kozlík a další
S pozdravem.Ing. Schneiderová
Vloženo: 28.11.2009, 12:34:46 | dotaz_ Rovny | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den, domnívám se, že právě u Vaší společnosti objednala moje paradentoložka zmiňovaný test. Výsledek byl poměrně alarmující. Měl jsem ve čtvrtek absolvovat operaci nejpostiženější části chrupu a podle dohody začal brát antibiotika (Amoksilav 1g a Entizol 250 mg). Bohužel ale paní doktorka utrpěla zranění , je v pracovní neschopnosti a na operaci budu moci jít až koncem ledna. V neděli doberu první dávku Amoksiklavu (dostal jsem po dvou baleních) a druhé balení chci ponechat až na doporučení lékaře. Jaký postup doporučujete - dobrat i druhou dávku ATB a počkat na pani doktorku nebo vyhledat jiného Paradentologa a operaci úspíšit. Zuby se mi nevyklají ale kost mi dost ustupuje, patřičný rengen chrupu mám k disposici.
Pokud není možné konzultovat Váš případ přímo s ošetřující lékařkou vyhledal bych jiného stomatologa (parodontologa). Užívání antibiotik je věcí ošetřujícícího lékaře, který zná Váš zdravotní stav. Na dálku ho nelze komentovat, proto doporučuji rovněž konzultovat Vaši situaci u náhradního lékaře. Hezký den.
Vloženo: 25.10.2009, 08:19:35 | dotaz_ Pavlína Nová | odpověď_ ing. Václav Filištein
Píšete, že mám vytisknout leták z vašich stránek a informovat svého stomatologa. Upřímně řečeno, mám strach, že mě s tím pošle do háje i když to bude fungovat, protože žádný doktor si nenechá radit od pacienta. Přesto bych ráda Váš postup vyzkoušela. Co mám dělat?
Jsou v podstatě 2 možnosti:
1) Většina lékařů není taková jak říkáte a pokud mají nějaký podnět rozhodnou se alespoň získat další informace. Pokud předáte kontakt na naši konzultační linku může Váš stomatolog prodiskutovat Váš případ s našimi specialisty.
2) Pokud se obáváte, že první varianta je vyloučena kontaktujte naši linku a my Vám doporučíme stomatologa nejblíže Vašemu bydlišti,který s námi spolupracuje a naše diagnostické postupy využívá. Hezký večer
Vloženo: 21.10.2009, 09:44:54 | dotaz_ Robert Koranda | odpověď_ Ing. Václav Filištein
Můj zubař říká, že paradentoza je chronická a lze jí jen zpomalit. Říkal jsem mu o Vašem testu ale tvrdí, že je to zbytečné vyhazování peněz. Co vy na to?
Paradentoza (parodontitida) je závažné infekční onemocnění, které má často chronickou podobu. Náš diagnostický test je vodítkem pro lékaře jaký účinný postup léčby ( s využitím antibiotik) zvolit abychom dosáhli požadovného efektu. Postup s využitím obdobných diagnostik je běžný ve vyspělých státech a u nás jej rovněž doporučuje m.j. předseda České parodontologické společnosti doc. MUDr. Ivo Dřízhal, CSc.. viz. odkaz na našich stránkách. Nevím co více Vašemu stomatologovi doporučit.
Vloženo: 12.10.2009, 10:59:57 | dotaz_ Lubos | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobry den mam paradentozu, jeden zub se mi kyve na tolik ze asi pravdepodobne v nejblizsi dobe vypadne .a ja se chci zeptat jestli se da nak nahradit jinym? dekuji vam za vasi odpoved.
Zda lze ještě zub zachránit či nikoliv by měl v každém případě určit Váš stomatolog. Náhradou poškozených zubů se zabývá zubní implantologie. Zubní implantáty ("náhrady poškozených zubů") jsou dnes běžnou praxí. Přesto bych se pokusil nejprve o léčbu Vaší paradentozy a záchranu Vašich zubů. Doporučuji informovat Vašeho stomatologa o možnosti naší diagnostiky, kterou prezentujeme na těchto stránkách. Informační leták pro stomatologa je možné vytisknout z několika míst těchto stránek. Hezký den
Vloženo: 30.09.2009, 02:53:37 | dotaz_ Jiří Zavřel | odpověď_
v dolní čelisti mám pevnych v předná části ještě asi pět zubů, další asi 4 jsou již v pohybu!Má cenu ještě nějaká léčba? Je mi 52 let. Jinak mi vše ještě funguje dobře, jen ty zuby mě mrzí!
Samozřejmě, léčba má smysl vždy, pokud je šance na zlepšení nebo alespoň udržení současného stavu.Zvlášť ve vašem ještě mladém věku bych doporučovala konzultovat možnosti léčby s odborným zubním lékařem, parodontologem. Lékaři při návštěvě můžete předat informační publikaci o možnosti DNA testu VarioR-Dento, který vytisknete z našich webových stránek nebo předejte telefonní číslo 602 270 809 pro přímou konzultaci.
S pozdravem ing. Pavla Schneiderová
Vloženo: 15.09.2009, 09:08:47 | dotaz_ Pavel Horváth | odpověď_ ing. Václav Filištein
Kolik stojí Váš test?
Diagnostický test VariOrDento bohužel nehradí pojišťovna, cena vyšetření sedmi základních patogenů stojí 2500 Kč včetně DPH. Paradentoza (parodontitida) je infekční onemocnění a stejně jako u jiných infekčních onemocnění musíte znát původce infekce aby bylo možné onemocnění efektivně vyléčit. Bez této a obdobných diagnostik se dnes již neobejde žádná moderní parodontologická lékařská praxe. Hzký den. V. Filištein
Vloženo: 08.09.2009, 11:25:43 | dotaz_ Ludmila Gorovič | odpověď_ Ing. Václav Filištein
Dobrý den, dle mého zubaře zní má diagnoza - "Středně těžká chronická parodontitida s lokálními defekty" - léčí jí doporučením důsledné hygieny dutiny ústní ale stav se nelepší. Má smysl v tomto případě Váš test a antibiotická léčba?
U tohoto onemocnění je primární eliminace či léčba rizikových faktorů jako diabetes melitus (cukrovka)a dalších systémových onemocnění, kouření, stresu nebo přítomnosti dalších vysoce virulentních parodontopatogenů, které negativně ovlivňují běžnou léčbu. Použití antibiotik se doporučuje avšak cíleně a právě po provedení analýzy přítomnosti a kvantity parodontálních patogenů a jejich rezistence k antibiotikům. Náš test je tedy velmi důležitý pro účinnou léčbu. Hezký večer V. Filištein
Vloženo: 04.09.2009, 11:53:08 | dotaz_ MARIAN PETEREK | odpověď_ ing.Václav Filištein
DOBRÝ DEN,CHTĚL JSEM SE ZEPTAT,ZJISTIL JSEM ŽE SE MI OBNAŽUJÍ KRČKY ZUBŮ A USTUPUJÍ MÍ ĎÁSNA,ZUBY SE MI ZATÍM NEKYVOU,ALE ŽIJI 1 ROK S PŘÍTELKYNÍ,CO TRPÍ TAKÉ OBNAŽOVÁNÍM KRČKŮ A USTUPEM ĎASNÍ,MOHL JSEM SE OD NÍ INFEKČNĚ NAKAZIT ZA TEN 1 ROK LÍBANÍM?...DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Paradentoza (parodontitida) je zánětlivé onemocnění infekčního původu, které je charakterizováno progresivní destrukcí závěsného aparátu zubu. Bez adekvátní terapie může tento proces vést až ke ztrátě zubu. Teoreticky je přenos infekce možný z jedince na jedince. K rozvoji parodontitidy je však zapotřebí mnoha dalších faktorů a lze s jistou pravděpodobností říci, že pokud tyto faktory u Vás existují onemocněl byste parodontitidou bez ohledu na líbání s přítelkyní. Doporučuji pro Vás oba provedení DNA testu Varior Dento, který nasměruje Vašeho stomatologa k cílené antibiotické léčbě. Tento test si může objednat u nás pouze stomatolog na adrese www.gentrend.cz. Hezký den. V. Filištein
Vloženo: 02.09.2009, 11:40:20 | dotaz_ Vratislav Sláma | odpověď_
Je možné zaslat vlastnoručně odebraný vzorek do vaší laboratoře aniž bych šel k zubaři?
Toto bohužel není možné,Váš zubní lékař Vám bezbolestně odebere vzorky tzv.endodontickými čepy, které jsou součástí odběrové soupravy,již si lékař může zdarma objednat na našem kontaktním tel.č. nebo zaslat objednávku emailem. s pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 06.08.2009, 06:26:46 | dotaz_ MUDr.Pavel Novotný | odpověď_ Ing.Václav Filištein
Dobrý den, rád bych se zeptal, za jak dlouho po odeslání vzorku mohu očekávat obdržení výsledku?
Děkuji za odpověď, P.N.
Dobrý den, výsledek je zaslán zpět do 7-10 pracovních dnů.
S pozdravem V.F.




Zajímavé odkazy:

Více o společnosti GEN-TREND s.r.o. naleznete na webu www.gentrend.cz.

Více o vyšetření infekčnosti klíštěte naleznete na webu www.kliste-prevence.cz.